Musaca vegetariana


Musaca vegetariana

Ingredientele necesare pentru pregatirea a sase portii delicioase de musaca sunt:
– o vanata, feliata subtire
– o lingura de ulei de masline sau mai mult, in functie de cat e necesar
– un zucchini mare, feliat subtire
– 2 cartofi, feliati subtire
– 2 rosii mari proaspete, feliate subtire
– o ceapa, taiata julien
– un catel de usturoi, tocat marunt
– o lingura otet alb
– o conserva de rosii intregi decojite, tocate marunt
– o jumatate de conserva de linte, scursa bine, dar pastrati jumatate din lichid
– o lingurita de oregano uscat
– doua linguri de patrunjel tocat marunt
– sare si piper proaspat macinat dupa gust
– o ceasca de branza feta zdrobita
– o lingura si jumatate de unt
– 2 linguri de faina
– 1 1/4 ceasca de lapte
– nucsoara proaspat rasa
– 1 ou batut
– un sfert de ceasca de parmesan ras

Modalitate de preparare:
Presarati sare peste feliile de vanata si lasati-le deoparte pentru 30 de minute. Apoi scurgeti-le bine si uscati-le cu un prosop de hartie. Preincalziti cuptorul la 190 de grade Celsius.
Incingeti uleiul intr-o tigaie adanca la foc mediu spre mare. Prajiti feliile de vinete, dupa ce ati sters excesul de lichid cu un prosop de hartie, impreuna cu feliile de zucchini in tigaia incinsa pana cand devin usor rumene pe ambele parti, aproximativ 3 minute pe fiecare parte. Apoi scoateti-le cu o spatula si lasati-le la scurs pe prosoape de hartie, lasand cat se poate de mult ulei in tigaie.
Mai adaugati ulei in tigaie daca este necesar si lasati-o pe foc sa se incinga bine. Prajiti feliile de cartofi pe ambele parti pana cand se rumenesc, aproximativ 3-5 minute pe fiecare parte. Apoi scoateti-le cu o spatula si lasati-le la scurs pe prosoape de hartie, lasand cat se poate de mult ulei in tigaie.
Sotati ceapa impreuna cu usturoiul in uleiul ramas, aproximativ 5-7 minute. Apoi turnati otetul, aduceti totul la punctul de fierbere si reduceti imediat la o temperatura medie spre joasa, lasand sa se gateasca pana cand se reduce tot lichidul si continutul se ingroasa. Adaugati rosiile din conserva, lintea impreuna cu lichidul pastrat din conserva, oregano si patrunjelul. Acoperiti cu un capac, reduceti focul si lasati sa fiarba incet pentru 15 minute.
Asezati o treime din cantitatea de vinete, o treime din zucchini, jumatate din cantitatea de cartofi si ceapa plus jumatate din branza feta intr-o tava adanca de 25×20 de centimetri. Apoi turnati amestecul de linte si rosii si continuati sa alternati cu cate un strat de legume feliate, terminand cu un stat de vinete si zucchini (ultima trime ramasa), peste care adaugati feliile de rosii proaspete. Acoperiti si lasati la cuptor, la 190 de grade Celsius pentru 25 de minute.
Amestecati apoi la foc mic untul topit impreuna cu faina pentru cateva minute, dupa care adaugati laptele. Aduceti amestecul la punctul de fierbere dupa care reduceti focul si amestecati pana cand sosul se ingroasa si devine catifelat. Asezonati cu piper si nucsoara rasa dupa gust. Lasati sa se raceasca pentru 5-10 minute si apoi adaugati oul batut.
Scoateti tava din cuptor, turnati sosul peste continut si presarati parmezanul ras. Coaceti inca 25 de minute fara sa mai acoperiti vasul.

Puteti alege sa serviti cu o salata verde simpla sau, dupa plac, cu o salata de patrunjel si rosii proaspete de vara si o paine bogata in cereale integrale cum este painea Sylvester Graham.

Va dorim pofta buna!