Retetele toamnei – Ratatouille


Retetele toamnei –	Ratatouille

Ingrediente necesare

  • 2 cepe rosii
  • 4 catei de usturoi
  • 2 vinete
  • 3 dovlecei
  • 3 ardei rosii sau galbeni
  • 6 rosii coapte
  • ½ legatura de busuioc proaspat
  • ulei de masline
  • cateva crengute de cimbru proaspat
  • 1 x 400 g prune rosii
  • 1 lingura de otet balsamic
  • ½ lamaie

Cum se prepara:

Primul lucru de care trebuie sa va asigurati este prepararea ingredientelor principale – curatati si taiati cepele bucati, apoi curatati si feliati cateii de usturoi.  Taiati dovleceii si vinetele, curatati ardeii de seminte si taiati-i in bucati de aproximativ 2,5 cm. Taiati rosiile la o dimensiune medie. Pastrati de-o parte legatura de busuioc si taiati fin tulpinile.

Incalziti doua linguri de ulei intr-o tigaie mare sau cratita pentru prajit, la foc mediu. Adaugati vinetele tocate, dovleceii si ardeii si prajiti-i pentru aproximativ 5 minute sau pana in momentul cand se rumenesc si se inmoaie, dar nu sunt complet gatiti. Turnati legumele astfel pregatite intr-un castron mare.

Adaugati in tigaia de gatit, ceapa, usturoiul feliat, cimbrul si busuiocul frunze si stropiti cu putin ulei, daca mai este nevoie. Prajiti timp de 10 pana la 15 minute sau pana se patrunde amestecul si devine auriu. Turnati legumele pregatite peste amestecul de mirodenii si amestecati rosiile proaspete, otetul balsamic, un varf de cutit de sare si piperul negru proaspat macinat.

Se amesteca bine, strivind rosiile cu partea din spate a unei linguri. Acoperiti cratita si fierbeti la foc mic timp de 30 pana la 35 de minute, dupa plac.

Rupeti apoi frunzulitele de busuioc, dati prin razatoare fin coaja de lamaie si ajustati condimentele, daca este necesar.

Serviti alaturi de o paine buna, din cereale integrale, Sylvester Graham sau painea Grau Intreg, sau alaturi de un orez simplu.

 

Pofta buna!

Inspiratie: Jamie Oliver – Ratatouille