Bobul de grau, magie si realitate


“Painea noastra cea de toate zilele” … din vremuri stravechi a fost considerata sfanta si sacra. Bob de grau, bob magic, plin de taine vindecatoare si aducatoare de noroc…

Atatea ritualuri de demult, atatea povesti si istorii scrise in micul bob auriu de grau, transmise din generatii in generatii, se pastreaza si astazi in cultura noastra

Punem la incoltit cu sfintenie boabele de grau in noaptea de Sfantul Andrei, asteptand cu emotie sa incolteasca, pentru ca in ajunul Craciunului sa ne bucuram de spicele verzi, aducatoare de belsug si noroc in noul An.

In miezul verii, cand sarbatorim  Dragaica, ridicam graul la cel mai inalt rang al pretuirii, il facem cununi impletite pe care fetele nemaritate il arunca pe case, cautand astfel in el sa isi citeasca soarta, sa isi gasesca ursitul, iar  gospodarii prevad  in frumusetea spicelor mari de grau bogatia recoltei  ce va veni si belsugul toamnei.

Asadar graul a fost si este de nelipsit in viata si in bucataria noastra.

Ne- am reintors in acesti ani, odata cu cresterea alarmanta si exploziva  a  afectiunilor cardiovasculare,  odata cu veritabila epidemie de diabet zaharat si obezitate, la alimentatia sanatoasa, din strabuni, bazata pe cereale integrale,  si alimente neprocesate, pe fructe si legume.

Ce sunt cerealele integrale?

Sunt cereale nerafinate, macinate integral, la care, pe langa miez (endosperm), se pastreaza atat invelisul exterior (tarate),  cat si germenii, atat de vitali.

De ce sunt atat de benefice sanatatii?

Pentru ca invelisul exterior contine fibre solubile si insolubile, acizi grasi omega 3, proteine si lipide.

Pentru ca endospermul, partea din mijloc, contine o cantitate mare de substante proteice si glucide, care se transforma in energie necesara functionarii organismului.

Pentru ca germenii contin acid folic, vitamina E, fosfor, magneziu, vitaminele B1, B2, B6, vitamina PP, lipide si enzime.

Care sunt sursele de cereale integrale

Bineinteles, cerealele (grau, secara, orz, ovaz, hrisca, mei, quinoa)  sub forma de fulgi,  pe care le putem consuma in combinatie cu fructe si lactate, sub forma de produse de panificatie, orezul brun.

Principalul aliment zilnic fiind  painea, asadar sa alegem  ca sursa  majora de cereale integrale, painea Grau Intreg  de la Vel Pitar.  Este prima paine din Romania facuta numai cu faina obtinuta din  macinarea integrala a graului,  pastrand astfel  aproape  toata cantitatea de vitamine, minerale si proteine din bobul de grau, beneficiind astfel de toate calitatile de neconstestat ale acestuia.

Care este cantitatea de cereale integrale zilnica recomandata?

Cantitatea zilnica  de cereale integrale este  de 180 g pentru femei si de 200 g pentru barbati, pe care le putem obtine din 4-5 portii zilnice.

O singura felie de paine Grau Intreg de la Vel Pitar aduce 28 g cereale integrale.

Ce beneficii avem de la painea Grau Intreg de la Vel Pitar?

S-a demonstrat ca inlocuirea unei singure portii de cereale rafinate pe zi cu o portie de cereale integrale a dus la reducerea cu 8% a ratei mortalitatii in urma bolilor cardiovasculare. Inlocuirea unei portii de carne rosie pe zi cu o portie de cereale integrale a dus la o reducere cu nu mai putin de 20% a ratei mortalitatii provocate de bolile cardiovasculare.

Grau Intreg are cu 33% mai putine glucide, are de doua ori mai multe minerale si  are de 2,3 ori mai multe fibre decat painea alba.

Asadar, deoarece  painea este principala  sursa majora de cereale integrale este foarte important de integrat aceasta in planul nostru zilnic alimentar, inca din copilarie. Trebuie sa intelegem ca prin simpla alegere de a cumpara si consuma doar paine integrala  devenim mai sanatosi, mai putini predispusi la obezitate, diabet zaharat, tulburari digestive si boli cardiovasculare.

Dr. Ileana Stamate
Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice