Top cei mai buni antioxidanti naturali


Top cei mai buni antioxidanti naturali

Antioxidantii reprezinta modalitatea naturii de a le oferi celulelor corpului nostru protectie sigura impotriva radicalilor liberi. Cat timp detineti acesti micronutrienti importanti, corpul va fi capabil sa reziste imbatranirii cauzate de expunerea zilnica la factori poluanti.

Numeroase studii au confirmat beneficiile antioxidantilor si rolul pe care acestia il joaca in mentinerea sanatatii si reducerea riscului bolilor cardiovasculare, Parkinson, Alzheimer si a cancerului.

Principalele beneficii recunoscute de specialisti includ:
• Repararea moleculelor afectate – anumite tipuri de antioxidanti pot repara anumite molecule afectate prin donarea unui atom de hydrogen. Acest caz este extrem de important, asa cum se intampla cu SIDA;
• Blocarea productiei de metale grele
• Stimularea manifestarii genelor si a producerii de antioxidanti cu rolul de a spori sistemul natural de aparare al organismului
• Oferirea unui “efect de scut” – prin atasarea de AND-ul unui individ si protejarea impotriva radicalilor liberi
• Incurajarea celulelor cancerigene sa “comita suicidul” – anumiti antioxidanti, de pilda, pot oferi chimicale anti-cancer ce determina celulele cancerigene sa se auto-distruga.

Alaturi de efectele benefice pe care le aduc fructele si legumele care sunt bogate in antioxidanti, consumate zilnic, acestea va vor face masa mai gustoasa si mai diversificata.

O parte dintre principalele fructe si legume ce contin antioxidanti sunt:

1. Fructele de padure (zmeura, afine, capsuni, mure, fragi, agrise, coacaze negre si rosii)

Studiile recente arata ca zmeura contine de zece ori mai multi antioxidanti decat rosiile sau broccoli.
Fructele de padure sunt bogate in minerale, vitamine si fibre, fiind stiut ca reduc riscul de aparitie a cancerului.

2. Rosiile

Pigmentul care da culoarea rosie a tomatelor – licopenul – este eficient in tratarea bolilor intr-o masura mai mare decat vitamina E si beta carotenul.

3. Broccoli

Intrucat broccoli contine mai multa vitamina C decat o portocala, calciu si beta-caroten, consumul regulat este eficient impotriva bolilor de inima si ajuta la detoxifierea organismului.

4. Strugurii rosii

Strugurii rosii contin resveratrol, o substanta cu puternice proprietati anti-cancer si beneficii antiinflamatorii. Totodata, consumul frecvent de struguri rosii ajuta la mentinerea sanatatii inimii si la eliminarea radicalilor liberi.

5. Usturoiul

Usturoiul este un antibiotic natural, ce intareste sistemul imunitar, ajuta in prevenirea cancerului si sustine circulatia sangelui, scazand nivelul colesterolului.